top of page

/despre

Bună, eu mă numesc Proiect 365 România. După cum îmi spune și numele, deocamdată sunt doar un proiect, dar îmi doresc să prind contur, să devin realitate.

În spatele meu se află un singur om, dar numele lui nu este important, pentru că nu este aici vorba despre faimă, despre renume. Este vorba doar de România, de locurile ei frumoase, care merită vizitate; și sunt multe, foarte multe la număr, mult mai multe decât cele pe care le voi putea cuprinde eu. Când voi fi mare aș vrea să prind contur într-o carte, o carte care să le spună celor curioși povestea frumuseților pe care le-am văzut eu. Și mă gândesc că ar fi frumos ca atâta vreme cât voi fi pe drum, să capăt și forma unui jurnal virtual, în care doritorii să mă poată urma pas cu pas în peregrinările mele. Ce însemn eu, foarte pe scurt, puteți vedea dacă vă uitați în partea dreaptă a paginii. 365 de zile, împărțite aproape frățește în doi ani, între lunile mai și octombrie ale fiecărui an. 365 de destinații din toate județele țării, 365 de locuri care merită văzute de fiecare dintre voi. 365 de motive să îți iubești țara și să fii mândru că te-ai născut aici.

Poate că nu sunt unul din acele proiecte care îți merge direct la inimă, care te sensibilizează, în care este vorba despre un copil care are nevoie de o operație de câteva zeci de mii de euro. Nici despre un aparat fantastic, care va ajuta la depistarea mai rapidă a vreunei afecțiuni. Și nici nu sunt un program ale cărui rezultate sunt palpabile, sunt vizibile, cuantificabile sau imediate. Dar asta nu înseamnă că acele rezultate nu vor exista, pentru că menirea mea este tocmai de a deschide pofta către drumeție, către o viață sănătoasă, cât mai multor tineri care, peste ani și ani, să nu aibă nevoie de binefacerile vreunui aparat-minune care să le depisteze vreo boală incurabilă sau să le aline suferința.

 

În final voi avea două laturi:

- una informativă, care se va concretiza într-un site în care vor putea fi găsite informații despre cele 365 de obiective vizitate, modalitate de acces la ele, imagini;

- una educativă - la finalul proiectului, după ce va fi publicată și cartea - și care va consta într-o caravană prin mai multe școli din țară, unde această carte le va fi prezentată elevilor, vor avea loc discuții cu ei, se va încerca inocularea interesului față de natură, față de drumeție, mișcare. De asemenea, o mare parte a cărților care vor fi tipărite vor fi oferite sub formă de donație bibliotecilor școlilor respective.

Nu știu care dintre cele două laturi este mai importantă, probabil cea de-a doua, însă realizarea ei ar fi imposibilă fără realizarea primei părți a proiectului. Această a doua parte a proiectului, caravana care va trece prin mai multe școli din țară, va avea probabil și un alt nume, unul ceva mai potrivit scopului ei, iar acest nume este foarte probabil să fie Învață România!

bottom of page